Houd je airco in topconditie met deze stapsgewijze schoonmaaktips

Als de zomer in aantocht is, is het tijd om je airco weer uit zijn winterslaap te halen. Een goed onderhouden airco is niet alleen efficiënter, maar ook gezonder voor je binnenklimaat. In deze uitgebreide blog nemen we je stap voor stap mee door het schoonmaken van zowel de binnen- als buitenunit.

Waarom is airco-onderhoud belangrijk?
Een airco is een complex systeem dat bestaat uit verschillende onderdelen. Net als elk ander apparaat in huis, heeft ook een airco regelmatig onderhoud nodig om optimaal en veilig te blijven functioneren. Wanneer je je airco niet goed schoonmaakt en onderhoudt, kan dit leiden tot diverse problemen:

- Verminderde efficiëntie: Vuil en aanslag op de onderdelen zorgen ervoor dat de airco harder moet werken om dezelfde koeling te leveren. Dit leidt tot een hoger energieverbruik.

- Slechtere luchtkwaliteit: Stof, vuil en bacteriën die zich ophopen in de airco kunnen de luchtkwaliteit in huis verslechteren. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten.

- Kortere levensduur: Als je de airco niet goed onderhoudt, slijten de onderdelen sneller. Hierdoor gaat de levensduur van je airco omlaag.

- Storingen en defecten: Ophopingen van vuil kunnen op den duur leiden tot storingen en zelfs defecten aan de airco.

Door je airco regelmatig schoon te maken, voorkom je al deze problemen. Je airco blijft efficiënt, de luchtkwaliteit in huis blijft goed en je verlengt de levensduur van het apparaat aanzienlijk.

Benodigdheden voor het schoonmaken
Voordat je aan de slag gaat met het schoonmaken van je airco, is het belangrijk om de juiste materialen en producten klaar te hebben. Zorg in ieder geval voor de volgende spullen:

- Stofzuiger met mondstuk

- Microvezeldoek

- Washandschoen

- Airco-reinigingsspray Qlineo HP Clean

- Qlineo Multi Clean

- Qlineo Desinfect

- Qlineo Shampoo

- Reinigingsborstel of tandenborstel

- Reinigingshoes wandunit 

- Drukspuit met schoon leidingwater en/ of tuinslang

- Handschoenen

- Veiligheidsbril

Daarnaast is het handig om een ladder of krukje te hebben, zodat je goed bij de boven- en achterkant van de binnenunit kunt komen.

Stap 1: Schoonmaken van de binnenunit
De binnenunit is het zichtbare deel van je airco-systeem. Hier begint dan ook de eerste stap van het schoonmaakproces.

  1. Schakel de airco uit en maak deze spanningsloos. Wacht even tot alle onderdelen zijn afgekoeld.
  2. Verwijder het voorpaneel van de binnenunit. Dit gaat meestal door het paneel voorzichtig op te tillen of te schuiven. Het kan ook zijn dat je enkele schroeven los moet nemen.
  3. Gebruik de stofzuiger met borstelmondstuk om het stof en vuil op het filter te verwijderen. Zuig ook de binnenkant van de behuizing schoon. Let op! Raak de lamellen niet aan met de stofzuiger.
  4. Verwijder het luchtfilter en spoel deze onder stromend water schoon. Laat het filter goed drogen voordat je het terugplaatst.
  5. Plaats de reinigingshoes om de wandunit. Hiermee voorkom je dat je de wand en vloer smerig maakt tijdens het gebruik van de reinigingsmiddelen. 
  6. Spray de airco-reinigingsspray Qlineo HP Clean op de lamellen en laat deze even inwerken. Gebruik vervolgens de reinigingsborstel om de lamellen voorzichtig schoon te maken.
  7. Neem de drukspuit met schoon leidingwater en spoel de lamellen goed na.
  8. Spray Qlineo Desinfect op de lamellen en laat deze even inwerken.
  9. Neem nogmaals de drukspuit en spoel de lamellen goed schoon.
  10. Neem de binnenkant van de behuizing goed af met Qlineo Multi Clean en een vochtige doek om eventuele laatste stofdeeltjes te verwijderen.
  11. Plaats het luchtfilter en het voorpaneel weer terug op de juiste manier.
  12. Neem de buitenkant van de behuizing goed af met Qlineo Multi Clean en een vochtige doek.

Door deze stappen regelmatig (bijvoorbeeld 1-2 keer per jaar) uit te voeren, houd je de binnenunit van je airco schoon en efficiënt.

Stap 2: Schoonmaken van de buitenunit

De buitenunit is het deel van de airco dat buiten je huis staat opgesteld. Deze unit bevat de compressor en de condensor, die verantwoordelijk zijn voor de koeling. Ook deze unit heeft regelmatig onderhoud nodig.

  1. Schakel de airco uit en wacht tot de onderdelen zijn afgekoeld.
  2. Maak de behuizing schoon met Qlineo Shampoo. Maak gebruik van een washandschoen. 
  3. Spoel de behuizing goed na met schoon leidingwater. Gebruik hiervoor de drukspuit of een tuinslang.
  4. Verwijder voorzichtig de behuizing of kap van de buitenunit. Soms is dit een kwestie van enkele schroeven losdraaien, soms moet je de hele kap eraf halen.
  5. Gebruik de stofzuiger met mondstuk om het stof en vuil in de behuizing te verwijderen. Wees voorzichtig met de kwetsbare lamellen.
  6. Spray de airco-reinigingsspray Qlineo HP Clean op de lamellen van de warmtewisselaar en laat deze even inwerken. Gebruik vervolgens de reinigingsborstel om de lamellen voorzichtig schoon te maken.
  7. Spray de airco-reinigingsspray Qlineo HP Clean op de ventilatorbladen. Neem deze vervolgens af met een vochtige doek. Let op! Op de bladen zitten vaak kleine gewichtjes waarmee de ventilator is uitgelijnd. Verplaats of verwijder deze niet. Hierdoor raakt de ventilator in onbalans.
  8. Controleer ook de condenswater opvangbak en afvoerslang van de buitenunit. Verwijder eventuele verstoppingen of vuil zodat het condenswater goed kan weglopen.
  9. Neem de drukspuit gevuld met schoon leidingwater of een tuinslang en spoel de lamellen van de warmtewisselaar, de ventilatorbladen en de condenswater opvangbak goed na.
  10. Plaats de behuizing of kap weer terug op de juiste manier.

Net als bij de binnenunit is het belangrijk om deze stappen regelmatig (1-2 keer per jaar) uit te voeren. Zo voorkom je dat er zich teveel vuil en aanslag ophoopt in de buitenunit.

Tips voor een grondige reiniging
Naast de reguliere schoonmaakbeurten, kan het soms nodig zijn om een extra grondige reiniging uit te voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je airco langere tijd niet is gebruikt of als je merkt dat de prestaties achteruitgaan. Hier zijn enkele extra tips voor een diepgaande reiniging:

- Gebruik een airco-reinigingsspray zoals de Qlineo HP Clean die speciaal is ontwikkeld voor het verwijderen van hardnekkig vuil, vet en kalk. Laat deze even inwerken voordat je gaat schrobben.

- Maak de lamellen en andere onderdelen voorzichtig schoon met een reinigingsborstel of tandenborstel. Zo verwijder je ook de kleinste stofdeeltjes.

- Controleer de afvoerslang en -bak op verstoppingen. Spoel deze door met water of gebruik een ontstopper.

- Laat de airco na het schoonmaken even proefdraaien om te controleren of alles goed werkt.

- Overweeg om de airco eens per 2-3 jaar door een professional te laten onderhouden. Zij kunnen diepgaander reinigen en eventuele reparaties uitvoeren.

Voorkom problemen met preventief onderhoud
Het schoonhouden van je airco is essentieel, maar preventief onderhoud is minstens zo belangrijk. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, voorkom je veel problemen en verleng je de levensduur van je airco aanzienlijk. Enkele tips voor preventief onderhoud:

- Controleer de filters maandelijks en vervang deze indien nodig. Vuile filters belemmeren de luchtstroom.

- Verwijder regelmatig bladeren, takjes en ander vuil rond de buitenunit. Zo voorkom je dat de luchtstroom wordt belemmerd.

- Laat de airco eens per 2-3 jaar door een professional onderhouden. Zij kunnen diepgaander reinigen, onderdelen controleren en eventuele reparaties uitvoeren.

- Schakel de airco uit als je langere tijd van huis bent. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, geniet je jarenlang van een optimaal functionerende en efficiënte airco.

Conclusie
Een goed onderhouden airco is niet alleen efficiënter, maar ook gezonder voor je binnenklimaat. Door de binnen- en buitenunit regelmatig schoon te maken, voorkom je problemen en verleng je de levensduur van je airco aanzienlijk.

Volg de stappen in deze blog om je airco zelf grondig schoon te maken. Vergeet ook niet om preventief onderhoud uit te voeren, zoals het controleren van filters en het laten onderhouden door een professional. Met deze tips houd je je airco in topconditie, nu en in de toekomst.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.