Is je warmtepomp of airco winterklaar?
Share
10 tips van Qliny
Verwarm je met een airco? Kijk dan naar tips 4 tot en met 9!
Wat doe ik binnen in de woning?
- Controleer regelmatig de waterdruk van je warmtepompsysteem. Geeft de drukmeter minder dan 1,2 bar aan? Vul het systeem dan bij. De waterdruk in het systeem moet tussen de 1,2 en 1,8 bar liggen.
- Hoor je tikkend of borrelend geluid? Dan kan dit komen door lucht in het systeem. Ontlucht indien nodig het afgiftesysteem (radiatoren/vloerverwarming)
- Reinig minimaal 1 keer per jaar de magnetische vuilafscheider. Zet het systeem stil en wacht tot de circulatiepomp(en) gestopt is/zijn met draaien. Zet een emmer onder de aftapkraan van de vuilafscheider. Trek vervolgens de magneet van de vuilafscheider af en zet heel even de aftapkraan open. Mocht het nodig zijn vul dan het systeem weer bij tot 1,8 bar.
Wat doe ik buiten?
- Zodra de blaadjes weer van bomen vallen komen ook de storingen met betrekking tot geluid (bladeren in de ventilator) en vermogensverlies (bladeren die de luchtstroom door de warmtewisselaar blokkeren). Zorg dat de buitenunit, van de warmtepomp, vrij is van bladeren en ander tuinafval.
- Zorg ervoor dat, voordat het stookseizoen echt van start gaat, dat de warmtewisselaar schoon is. Reinig de warmtewisselaar 2 keer per jaar (1 x voor het stook seizoen en 1 keer voor het zomerseizoen) De warmtewisselaar reinigen doe je met Qlineo HP Clean.
Note: als het buiten koud is dan kan de warmtewisselaar invriezen. Dit is een heel normaal verschijnsel. De warmtepomp ontdooit de warmtewisselaar zelf. Dit kan wat stoom veroorzaken.
- Controleer de condenswater opvangbak en de uitloop op vervuiling/ verstopping. De condenswater opvangbak is vaak geïntrigeerd in de bodem van de warmtepomp. Het condenswater en ontdooiwater dat van de warmtewisselaar afkomt moet vrij uit kunnen stromen om vervelende klachten, zoals geluid doordat de ventilator in het ijs draait, te voorkomen. Een vervuilde condenswater opvangbak reinig je eenvoudig met Qlineo Multi Clean.
- De ventilator van de buitenunit zorgt voor luchtverplaatsing over de warmtewisselaar. Uit deze lucht haalt de warmtepomp de energie om je huis (en tapwater) op te warmen. (of in de zomer te koelen) Het is belangrijk dat deze ventilator schoon is. Het reinigen van de ventilator kun je doen met Qlineo HP Clean.
- De mantel van de warmtepomp beschermd niet alleen de vitale delen maar zorgt er ook voor dat de warmtepomp er (enigszins) goed uit ziet. Reinig de mantel van de warmtepomp regelmatig om te voorkomen dat het vuil vast gaat zitten en na verloop van tijd er niet meer vanaf gaat. Het oog wil natuurlijk ook wat! Dit reinigen doe je met de Qlineo Shampoo.
- Een witte kerst zal er dit jaar niet inzitten. Maar mocht het toch een keer sneeuwen, check dan regelmatig of er zich geen sneeuw ophoopt voor of achter de warmtepomp. Sneeuw kan de luchtstroom over de warmtewisselaar hinderen waardoor de warmtepomp minder efficiënt zijn werk kan doen of zelfs niet genoeg warmte kan produceren om je woning te verwarmen.
- Monoblock warmtepompen zijn gevuld met leidingwater. Als het buiten vriest dan zorgt de warmtepomp er zelf voor dat deze niet bevriest. Maar zorg er ook voor dat de leidingen, waarmee de warmtepomp aangesloten is, goed geïsoleerd zijn zodat deze niet kunnen bevriezen. Kun je ze niet vorstvrij isoleren maak dan gebruik van een verwarmingslint om te voorkomen dat de leidingen stuk vriezen. Bij een split systeem is het overigens net zo belangrijk dat de leidingen goed geïsoleerd zijn om energieverlies te voorkomen.