Zo Maak je een WTW Unit schoon

Een goede luchtkwaliteit in huis is essentieel voor een gezond en comfortabel leefklimaat. WTW (Warmte terug win) units spelen hierbij een cruciale rol. Deze units zorgen niet alleen voor een aangename temperatuur, maar ook voor een efficiënte ventilatie door warmte uit afgevoerde lucht terug te winnen. Om ervoor te zorgen dat je WTW unit optimaal blijft functioneren, is regelmatig onderhoud en het schoonmaak van filters van groot belang. In deze blog gaan we stap voor stap door hoe je je WTW unit kunt schoonmaken voor een frisse start van het nieuwe jaar.

Stap 1: Veiligheid voorop
Voordat je begint met het schoonmaken van je WTW unit, is het belangrijk om de stroomtoevoer naar het systeem uit te schakelen. Zo voorkom je ongelukken en werk je veilig aan het onderhoud van het apparaat. Controleer ook of de unit volledig is uitgeschakeld voordat je verder gaat.

Stap 2: Verwijder de filters
De filters in je WTW unit zijn verantwoordelijk voor het opvangen van stof, pollen en andere deeltjes die in de lucht zweven. Verwijder de filters volgens de instructies van de fabrikant. In de meeste gevallen zijn deze filters eenvoudig uitneembaar en afwasbaar. Als de filters versleten zijn, overweeg dan om ze te vervangen voor een optimale luchtkwaliteit. De filters kun je na het reinigen eventueel behandelen met 
Qlineo Desinfect zodat eventuele bacteriën of virusdeeltjes in de filter gedood worden.  

Stap 3: Reinig de ventilator en warmtewisselaar
Na het verwijderen van de filters, en het wegnemen van de voorplaat, heb je toegang tot de ventilator en de warmtewisselaar (kruisstroomwisselaar). Deze onderdelen kunnen na verloop van tijd bedekt raken met stof en vuil, wat de efficiëntie van de unit kan verminderen. Neem de warmtewisselaar uit de wtw unit en zet deze in een grote bak (of de douchebak of het bad). Gebruik een zachte borstel en een stofzuiger om voorzichtig het stof te verwijderen. Spray de warmtewisselaar vervolgens in met Qlineo Venti Clean. Laat de reinigingsspray 5 minuten intrekken. Spoel de warmtewisselaar vervolgens goed na met schoon leidingwater. Na het schoonmaken kun je de warmtewisselaar eventueel desinfecteren met Qlineo Desinfect. De WTW unit heeft twee ventilatoren, de toevoer- en afvoerventilator. Borstel het loszittend vuil van beide ventilatoren af met een zachte borstel of kwast. Spray vervolgens de ventilatoren licht in met Qlineo Venti Clean en veeg de ventilatorbladen schoon met een zachte doek. Maak ook de binnenkant van de WTW unit schoon. Spray de overige delen in met Qlineo Multi Clean en neem deze dan af met een vochtige doek.

Stap 4: Controleer de condenswaterafvoer
De condenswaterafvoer van de WTW unit zorgt ervoor dat vocht, dat in de warmtewisselaar ontstaat of wordt aangezogen uit vochtige ruimtes, wordt afgevoerd. Controleer of er geen verstoppingen zijn en maak indien nodig de afvoer en de condenswateropvangbak schoon. Een geblokkeerde condenswaterafvoer kan leiden tot vochtproblemen, lekkages en verminderde prestaties van de unit. Neem ook de sifon in de riolering direct onder de WTW unit mee. 

Stap 5: Warmtewisselaar terugplaatsen
Als de warmtewisselaar, de ventilatoren en de condenswaterafvoer helemaal schoon zijn dan kun je de warmtewisselaar terugplaatsen. Op sommige warmtewisselaars vind je een teken dat laat zien wat de voor en/ of achterkant van de warmtewisselaar is. Plaats de Warmtewisselaar altijd op de juiste manier terug.

Stap 6: Het oog wil ook wat
Ben je klaar met de binnenkant van de WTW unit en heb je alle delen terug gebouwd dan is het nu tijd voor de buitenkant. Spray de buitenkant van de WTW unit in met 
Qlineo Multi Clean en neem vervolgens de unit af met een vochtige doek.

Stap 7: Filters terugplaatsen en stroom inschakelen
Heb je de warmtewisselaar teruggeplaatst en de voorplaat weer gemonteerd dan kun je de filters terugzetten volgens de instructies van de fabrikant. Schakel vervolgens de stroom weer in en controleer of de unit naar behoren werkt. Let op! Reinig de filters van je WTW unit regelmatig. Doe dit minimaal 1 keer in de 4 weken. Neem de filters uit de unit en zuig ze voorzichtig met de stofzuiger schoon. Af en toe uitwassen in een emmer met lauw water en vervolgens de filters laten drogen op een droogrek is aan te bevelen. 

Conclusie:
Regelmatig onderhoud aan je WTW unit is essentieel om een gezond binnenklimaat te behouden. Door de filters, ventilator en warmtewisselaar schoon te maken, verleng je niet alleen de levensduur van de unit, maar zorg je ook voor een optimale luchtkwaliteit in huis. Neem de tijd om dit onderhoud eens per jaar uit te voeren en geniet van een frisse start van elk seizoen. Reinig de filters minimaal één keer in de vier weken!

Terug naar blog